Koupě bytu? Ohlídejte si závazky po předchozím majiteli

Koupě bytu? Ohlídejte si závazky po předchozím majiteli

Říkejme jim třeba pan a paní Doubkovi. Paní Doubková dlouho toužila se přestěhovat do většího bytu. Ten malý už jim nestačil. To víte, tři děti, dva dospělí a pes. A tak se pan Doubek rozhlížel po realitním trhu tak dlouho, až našel parádní byt za velmi slušnou cenu. Když se byli na byt podívat, zaujala je kromě velikosti a dispozice bytu také koupelna s velkou masážní vanou. Rozhodli se nemovitost koupit.


Všechno proběhlo v pořádku

Převod finančních prostředků i získání potvrzení od správce domu o tom, že na jejich nový byt nejsou evidovány žádné závazky včetně dluhů. Jaké však bylo jejich překvapení, když po nějaké době přišlo vyúčtování poplatků ještě i za období, kdy byt obývala rodina předchozího majitele. Jeho rodina totiž výrazně překročila zálohy, které sice zaplatila, ale skutečné náklady za vodu a elektřinu vyšplhaly o mnoho tisíc víc. Předseda společenství vlastníků bytových jednotek (zkráceno SVJ) ale zaplacení nákladů po předchozím majiteli požadoval po Doubkových.

Předseda SVJ tvrdil, že dluh mají doplatit manželé Doubkovi a pan s paní naopak trvali na svém, že nic platit nebudou, ať se obrátí na předchozího majitele.


Jak je tohle vůbec možné?

Na straně předsedy SVJ stál paragraf občanského zákoníku, který stanovuje, že při převodu vlastnického práva k určité věci, tedy i k bytu, přebírá nový vlastník práva a povinnosti s danou věcí spojené. To znamená i závady a dluhy.

Na straně rodiny Doubkových zase stála správná připomínka, že byt kupovali bez vědomí dluhu na bytě. O bezdlužnosti předchozího majitele vůči domu měli od správce dokonce i potvrzení. Jenže potvrzení se týkalo záloh, ne reálné spotřeby. A předchozí majitel s rodinou zjevně využíval masážní vanu v bytě opravdu naplno. Jenže to při koupi bytu nemohli Doubkovi vědět. Nakonec spor vyřešil správce domu, který se přiklonil k výkladu paragrafu, že nelze vymáhat věc, o které současný majitel nevěděl, a začal vymáhat dluh po předchozím majiteli.

Pokud by se vám tedy při koupi bytu něco takového stalo a vy skutečně budete mít v ruce potvrzení od SVJ nebo správcovské firmy tak, jak je požadováno i zákonem, nelekněte se a situaci řešte argumentací o tom, že o dluhu jste nevěděli a ani jste neměli šanci se o něm žádným jiným způsobem dozvědět. Nedoplatek za ty měsíce, kdy byl předchozí majitel stále evidován v katastru nemovitostí, by pak skutečně měl přejít  na původního majitele. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení