Na co si dát pozor při koupi ojetého vozu? Nenechte se napálit!

Na co si dát pozor při koupi ojetého vozu? Nenechte se napálit!

Koupit ojeté auto je mnohdy výhodnější než investovat do vozu nového. Ale jak si být jisti, že nekupujeme vrak, který nám po několika dnech odmítne jet? V tomto článku se podíváme na několik důležitých bodů, na které byste měli při koupi ojetiny dbát. Nebojte se, i když to možná zní složitě, s trochou trpělivosti a vhodnými informacemi rozhodně nebudete bezmocní.

Jakmile se rozhodnete pro koupi ojetého vozu, naskytne se vám hned několik možností, kam se podívat. Můžete zvolit soukromý prodej, autobazary či autorizované prodejce. Každá z těchto variant má svá pro a proti, na která je důležité pamatovat.

Soukromý prodej

Při soukromém prodeji je mnohdy možné usmlouvat nižší cenu. Na druhou stranu ale riskujete, že nákupem padnete na falešné tvrzení prodávajícího.

Prvním krokem je tedy vždy ověřit pravost dokumentů vozu (STK, servisní knížka a doklady o původu). Dále byste měli provést kontrolu technického stavu - chuť prodávajícího nechat auto prověřit odborníkem vám mnohé napoví.

Opatrní byste měli být také při předání peněz. Ideálním řešením je platba přes bankovní účet, kde máte jednoznačných důkaz o transakci.

Autobazar

Nákup v autobazaru patří mezi ty pohodlnější varianty. Nabídka vozů je široká a zahrnuje automobily všech věkových kategorií.

Před nákupem se nebojte prozkoumat recenze daného autobazaru na internetu. Ujistěte se, zda jeho přístup a historie odpovídají vašim představám.

Každý prodejce by měl mít také technický protokol o stavu vozu. Pokud takový protokol nechce poskytnout, je to alarmující signál. Stejně tak by vás měl upozornit pokud se snaží urychlit prodej pod různými záminkami.

Autorizovaný prodejce

Autorizovaní prodejci jsou nejspolehlivější možností koupě ojetých vozů. Tyto automobily mají obvykle prověřenou historii a jsou v dobrém technickém stavu.

Nicméně i zde platí opatrnost především při kontrole dokumentů a ověření vuváděných údajů o voze. I když je riziko menší, nikdy není nulové.

Pro každou variantu platí jedno - rozhodně se nikam nespěchejte a auto si pořádně prohlédněte. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, radši investujte do odborné kontroly, která dokáže předejít mnohým nepříjemnostem.

Na co si dát největší pozor?

Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro soukromý prodej, autobazar či autorizovaného prodejce, existují obecné rady a tipy, na které byste měli při koupi ojetého vozu vždy dbát.

Nejdůležitější je nutnost pečlivě si prohlédnout auto. Auto by mělo být čisté a všeobecně udržované. Důležité je také si všímat nesrovnalostí - jsou-li například díly auta barevně odlišné, mohlo dojít k výměně po nehodě. Odlišná tloušťka laku zase může naznačovat přelakování vozu..

Nedostatečné sladění barev interiérů, opotřebení sedaček nebo tlačítek nesouhlasící s uvedeným počtem najetých kilometrů mohou být signálem zvýšeného opotřebení nebo manipulace s tachometrem.

Dále doporučuji provést i kontrolu pod kapotou – hladina oleje, stav rozvodovky a radiátoru – to vše může napovědět o péči předchozího majitele o auto.

V neposlední řadě, netřeba zapomínat na jízdní test, kde byste měli vyzkoušet jak plynulost rozjezdu a brzdění, tak i stav řazení u manuálních a automatických převodovek.

S těmito tipy v ruce doufám, že se vyhnete všem nástrahám koupě ojetého vozu a najdete si ten správný přesně pro vás! Máte-li jakékoliv další otázky nebo potřebujete poradit například ohledně povinného ručení, neváhejte se na mě obrátit pomocí kontaktů na mém webu.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení