Při sjednání hypotéky a rozhodování o délce fixace se rozhodujte nejen podle aktuální situace na trhu

Při sjednání hypotéky a rozhodování o délce fixace se rozhodujte nejen podle aktuální situace na trhu

Není to tak dlouho, co jste si tu mohli přečíst o tom, jak byl rok 2020 pro objemy sjednaných hypoték a úvěrů na bydlení rekordní. A taky o tom, že průměrné úrokové sazby už v roce 2021 porostou. Jenže úrokové sazby ještě v prvních dvou měsících tohoto roku nestoupaly, takže rekordy v objemu sjednaných hypoték padly i v lednu a únoru.

Únor byl dokonce, co se týká objemu poskytnutých hypoték, vůbec nejsilnějším měsícem v historii. Překonal totiž i dosud rekordní listopad 2016, kdy banky poskytly hypoteční úvěry za 29,683 miliard korun. Teď to bylo téměř 30 miliard korun. Konkrétně 29,913 miliard.

Průměrná úroková sazba trochu překvapivě a stále ještě pokračovala v mírném poklesu a dostala se na hodnotu 1,93. To je o tři setiny procentního bodu méně než na konci roku 2020. Nicméně teď už se opravdu musíme připravit na zdražování, které může trvat i několik let. Byť možná bude pomalé a postupné.

Nejlepší čas ke sjednání hypotéky je právě teď

Pokud tedy zvažujete řešit své bydlení hypotékou, máte ještě jednu z posledních šancí na získání uvěru s nízkou úrokovou sazbu. Teď už to totiž skutečně vypadá, že se trh s hypotékami bude překlápět ke zdražování.

Některé banky už v průběhu února a března svoje hypotéky zdražily a další se k tomuto kroku odhodlávají a zdražování už také avizují.

Zvažte vhodnou délku fixace

Právě kvůli situaci na trhu s hypotékami a stále ještě nízkým úrokovým sazbám stojí za zvážení si zafixovat úrokovou sazbu na delší dobu. Předpokládá se totiž růst úrokových sazeb v horizontu až několika let.

Nicméně není možné se jen kvůli tomu rozhodnout pro dlouhodobou fixaci, protože tohle rozhodnutí musíte udělat vždycky s ohledem i na svoje konkrétní plány a současnou i předpokládanou finanční situaci.

Před finálním rozhodnutím musíte vědět, zda chcete kupovanou nemovitost užívat dlouhodobě a v souvislosti s tím potřebujete mít jistotu, že se vám po delší dobu nebude měnit výše měsíční splátky, nebo jestli kupovanou nemovitost spíš plánujete v dohledné době dále prodat. Případně musíte také zvážit, jestli nebude vhodné například konsolidovat (sloučit) hypotéku s další hypotékou, pokud už nějakou máte sjednanou.

Až podle těchto parametrů zvažte nejlepší délku fixace právě pro vás. V rozhodování vám může také pomoci výše úrokové sazby pro různé délky fixace. Obvykle platí rovnice, že většina bank nabízí nižší úrokové sazby u kratších fixací. Ale ne vždy tomu tak je. Proto si zjistěte co nejvíc informací a pokud s tím nebo sjednáním hypotéky potřebujete pomoci, ozvěte se přes stránku s kontaktními informacemi. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení