Psychická pohoda je důležitá, ale podpora psychologa může být finančně náročná. Co vám uhradí vaše zdravotní pojišťovna?

Psychická pohoda je důležitá, ale podpora psychologa může být finančně náročná. Co vám uhradí vaše zdravotní pojišťovna?

Když se řekne psycholog nebo psychoterapie, spoustu lidí napadne, že jich se to rozhodně netýká. Možná jejich přátel nebo známých…? Pro mnoho lidí jsou tahle slova dokonce jakési tabu, něco, o čem se nemluví. Naše společnost si totiž stále ještě zvyká na to, že péče psychologa nebo psychoterapeuta je běžnou součástí péče o duševní zdraví. 

Přitom každý z nás se někdy v životě dostane do situace, kdy by mu psychoterapie ulevila a mnohem snáz by i díky ní překonal náročnější životní období. Například důsledky pandemie na svoji psychiku nebo strach ze situace na východě Evropy. Bohužel tohle vše odnesly ve značné míře i děti a dospívající.

Některé pojišťovny na zhoršující se psychický stav mnoha svých klientů zareagovaly a nabízejí příspěvky ze svých fondů prevence na péči psychologa nebo na psychoterapii. Což můžete využít ve chvíli, kdy není možné získat hrazenou péči takzvaně „na pojišťovnu“ u poskytovatelů z oboru psychiatrie a psychologie.

Mezi pojišťovny, které nabízejí „jen“ pojišťovnami hrazenou psychoterapeutickou péči patří Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) nebo Vojenská zdravotní pojišťovna ČR.

Naopak mezi ty, které zařadily příspěvek na psychosociální podporu do svých fondů prevence, patří největší česká zdravotní pojišťovna – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nebo Zaměstnanecká pojišťovna Škoda.

Kolik pojišťovny přispívají?

VZP začala každému svému klientovi nad 7 let přispívat na psychosociální podporu 5000 Kč ročně. O příspěvek se však u ní za rok 2021 přihlásilo pouhých 5400 klientů. Je nutné dodat, že tento příspěvek zavedla VZP až v srpnu 2021.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá svým klientům na psychoterapii bez ohledu na věk až 2500 Kč ročně, ale je potřeba navštěvovat určené psychology nebo psychoterapeuty podle seznamu pojišťovny (seznam je zveřejněn na stránce www.terapie.cz).

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra přispívá na vyšetření klinickým psychologem také bez ohledu na věk až 2000 Kč. Stejnou částkou a za obdobných podmínek přispívá i Zaměstnanecká pojišťovna Škoda.

Čekací lhůty mohou být dlouhé

Nicméně už i v Česku platí, že zájem o služby psychoterapeutů, psychologů a psychiatrů se zvyšuje. Někteří již hlásí plné kapacity. Zvýšený zájem se týká i terapeutů pro děti. Někde klienti čekají na první termín sezení jen 14 dní, jinde až několik měsíců. Záleží samozřejmě i na tom, jestli je klient ochotný docházet například v dopoledních hodinách nebo jezdit na psychoterapii do vzdálenějších míst.

Rozhodně však platí – své psychické zdraví a kondici nepodceňujte. Když případné obtíže, obavy, smutky nebo deprese začnete řešit včas a s odborníkem, budete daleko dříve zpět v kondici a náročné situace zvládnete mnohem snáz a v kratším čase… Příspěvek na psychosociální péči z fondů prevence pojišťoven pak může být vítanou finanční pomocí.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení