Zpožděný let? Možná máte nárok na finanční kompenzaci.

Zpožděný let? Možná máte nárok na finanční kompenzaci.

Létání je rychlé, pohodlné a často nám šetří čas. Ale co když se náš let zpozdí a tím se naruší naše plány? Možná se vám to již stalo a možná jste o tom ani nevěděli, ale můžete mít nárok na finanční kompenzaci. V tomto článku se s vámi podělím o informace, kdo má na tuto kompenzaci nárok, jaké jsou podmínky a jaké kroky je třeba podniknout k jejímu získání. Nejen, že se dozvíte více o svých právech jako cestující, ale možná získáte i něco navíc pro svoji peněženku.

Co je to finanční kompenzace za zpožděný let?

Pokud jste již někdy zažili zpoždění letu, určitě jste cítili frustraci a možná i stres. Ztratili jste svůj drahocenný čas a možná jste dokonce i přišli o rezervované ubytování nebo vytoužený první den dovolené. Co ale možná nevíte je, že vám v takovém případě může náležet finanční kompenzace od letecké společnosti.
Finanční kompenzace za zpožděný let je peněžitá suma, kterou může letecká společnost vyplatit cestujícím v případě značného zpoždění letu.

Tato náhrada má kompenzovat nepříjemnosti spojené se zpozdilo dopravou a jejím dopadem na plány cestujících. Být seznámen se svými právy je důležité, aby se vám nestalo, že budete na letišti strádat v nevědomosti.

Víte, že tyto kompenzace jsou stanoveny evropskou legislativou? Evropské nařízení (ES) č. 261/2004 – o právech cestujících – určuje, že máte nárok na tuto finanční náhradu, pokud je váš let do nebo z EU se značným zpožděním - více než třemi hodinami. A toto pravidlo platí jak pro pravidelné linky, tak pro charterové lety.

Kdo má právo na finanční kompenzaci?

Je důležité zmínit, že to, jestli máte nárok na finanční kompenzaci za zpožděný let, nezáleží na typu letenky. Na náhradu má nárok každý cestující, kterému byl let zpožděn o více než tři hodiny.

Kolik tedy může tato kompenzace činit v konkrétních případech?Jestliže vzdálenost vaší cesty byla do 1500 kilometrů a let se opozdil více než tři hodiny, pak by měla letecká společnost vyplatit kompenzaci ve výši 250 eur. Pokud jste cestovali mezi 1500 a 3500 kilometry a vaše zpoždění bylo více než tři hodiny, pak máte nárok na kompenzaci ve výši 400 eur. A při delších letech nad 3500 kilometrů a zpoždění nad čtyři hodiny to je 600 eur.

Co je ale důležité - samotné zpoždění musí být zapříčiněno leteckou společností a nemůže se jednat o tzv. mimořádné okolnosti, jako je špatné počasí nebo stávka personálu.

Jak získat finanční kompenzaci za zpožděný let?

Často se může stát, že cestující nevědí o svém právu na kompenzaci, nebo si nejsou jisti, jak postupovat. Proto je dobré vědět, jaké kroky je třeba podniknout pro úspěšné získání kompenzace.

Prvním krokem je kontaktovat leteckou společnost, u které jste letenku zakoupili. Na webu aerolinky najdete kontaktní formulář, který je třeba vyplnit. Do formuláře uveďte údaje o cestujících a důležité informace o letu – datum a čas cesty,číslo letu, palubní lístek, délku zpoždění a další případné důkazy, které máte k dispozici (např. vyfocená tabule s délkou zpoždění).

Pokud letecké společnosti neposkytnou kompenzaci dobrovolně a vy víte, že máte na kompenzaci nárok, určitě se nevzdávejte. Můžete se obrátit na Úřad pro civilní letectví České republiky. A pokud si pokládáte otázku: „Co když se mi stala tato situace před rokem, mám stále nárok na kompenzaci?“ Odpověď je jednoduchá - máte! Můžete si totiž uplatnit finanční odškodnění i zpětně, a to až do 3 let od data zpožděného letu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení